Vitamín C přímo do žíly: Čtěte, co převratná metoda léčí

11.09.2013 22:58

Praha - V ČR se jako novinka zavádí léčba vysokými dávkami vitamínu C infuzemi do žíly. Léčbu už poskytují některá onkologická centra, část onkologů ale vyčkává, až klinické studie potvrdí její přínos definitivně. Použití infuzí vitamínu C schválil lékový ústav. Vysoké dávky vitamínu C posilují imunitu, jedna dávka stačí například na prevenci chřipky. Dlouhodobě se infuze dávají jako doplněk protinádorové léčby.

Vitamín C přímo do žíly: Čtěte, co převratná metoda léčí - anotační foto

Farmakolog Zdeněk Procházka připomněl, že běžné dávky vitamínu C ze stravy či tablet pokryjí jen běžné fyziologické potřeby. Do krve se nedostane přes střevní bariéru dost vitamínu C. I kdyby člověk spolykal megadávky, tělo je vyloučí močí.

Infuzí se dostane do krve dávka, která působí protiinfekčně, protizánětlivě a antioxidačně. "Když se dávka ještě navýší, tak se v posledních amerických studiích ukazuje, že působí i protinádorově," řekl Procházka. Proto nyní farmakologové seznamují s výsledky studií a spektrem účinků české lékaře.

Pro prevenci cévních a nádorových onemocnění se doporučuje koncentrace vitamínu C v plazmě alespoň 0,9 mg/cl, což odpovídá dennímu příjmu 100 až 200 miligramů vitamínu. Pro dosažení léčivých účinků je nutné vytvořit v krvi koncentraci 10 až 15 krát vyšší.

Vysoké dávky céčka působí antioxidativně, tedy neutralizují volné kyslíkové radikály, jež jsou příčinou chronických zánětlivých chorob (například recidivující infekce, alergie, artritida, ateroskleróza, nádory). Podporují také detoxikační reakce v játrech, účinkují při silné únavě, bolestech pohybového ústrojí, při virozách (včetně chřipky), hepatitidě, infekci EB viry, cytomegaloviry a herpes viry, při borelióze, revmatoidní artritidě, těžších zápalech plic. Zlepšují hojení ran, je možné je indikovat i při chronických infekcích jako jsou bércové vředy, proleženiny apod.

„Při déletrvajícím fyzickém nebo psychickém stresu je spotřeba vitaminu C tak vysoká, že vzniká deficit tohoto vitaminu v krevní plazmě. Například u pacientů na JIP a u nemocných s nádorem dosahuje hladina plazmatické koncentrace vitaminu C téměř hladiny jako u kurdějí. V neposlední řadě se infuze vitaminem C aplikuje před operačními zákroky, dále po těchto zákrocích, protože snižuje počet a projevy pooperačních komplikací; bylo také klinickými studiemi zjištěno, že zlepšuje hojení ran," vysvětluje pro e15.cz primářka Hana Jarošová z říčanského Bioregeneračního a rehabilitačního centra.

Autor: EuroZprávy.cz / tl / ČTK

Zdroj:  https://domaci.eurozpravy.cz/zivot/77172-vitamin-c-primo-do-zily-ctete-co-prevratna-metoda-leci/

Zpět