Vitamín C - charakteristika

18.11.2013 10:06

Organismus většiny živočichů si vitamin C dokáže syntetizovat sám. Člověk takové štěstí nemá. Protože však tento základní vitamin bezpodmínečně potřebuje, musí si ho doplňovat potravou. Někdo to dělá náhodně, jiný cílevědomě. Ten druhý má v každém případě lepší životní vyhlídky!

V určitých situacích nám množství vitaminu C přijaté v potravě nestačí. Jednak proto, že jej potraviny neobsahují v dostatečném množství, jednak proto, že se z nějakého důvodu zvýšila jeho potřeba.

Náhradu vitaminu C vždy nezaručuje ani konzumace potravin bohatých na tento vitamin, protože vitamin C se při kontaktu se vzduchem a také působením světla rozkládá. Během zpracování v kuchyni, hlavně při vaření a pečení, je to zákonitý jev. Většina surovin, které se používají v kuchyni, hlavně cukr, maso, mléko, mléčné výrobky a různě „zpracované“ obilniny, podstatnou část svého původního obsahu vitaminu C ztratila už předtím.

Organismus nedokáže najednou zpracovat větší dávku vitaminu C než 300 mg. Na druhé straně dobře zužitkuje 1000 mg vitaminu C podaných orálně ve formě doplňku, a to díky plynulému a rovnoměrnému vstřebávání.

Vitamin C se totiž dobře rozpouští ve vodě, proto se rychle vstřebává z trávicí soustavy do krevního oběhu a za pár hodin se vyloučí prostřednictvím moči. Zvýšená fyzická aktivita a zrychlený krevní oběh urychlují i proces vylučování vitaminu C z organismu.

Druhou charakteristickou příčinou nedostatku vitaminu C je jeho zvýšená potřeba, například při velké fyzické zátěži. Nároky na vitamin C stoupají také během infekcí, příliš vysoké anebo příliš nízké tělesné teplotě, horečce, při mírných poraněních tkání a kostí, popáleninách nebo chirurgických zákrocích. Chronická onemocnění, záněty kloubů, cukrovka, alkoholismus, zvýšená činnost štítné žlázy nebo chronické nemoci ledvin vždy zvyšují i potřebu vitaminu C. Také různé chemické látky ze životního prostředí, záření nebo oxidační stres vyvolaný těžkými kovy ukrojí velký díl ze zásob vitaminu C v organismu. Soustavné nebo časté užívání některých léků, jako je např. aspirin, antikoncepční pilulky, antibiotika podobná tetracyklinu nebo kouření jsou dalšími faktory, které snižují účinnost vitaminu C. Proto hlavně ve starším věku je častým nálezem nedostatečná hladina vitaminu C v krvi a tkáních.

Charakteristické příznaky nedostatku vitaminu C v organismu:

  • Únava, slabost, vyčerpanost;
  • Nedostatečná regenerace cév a pojivových tkání, hlavně při prasknutí cév a zvýšeném krvácení: pohmožděniny, záněty, krvácení z dásní, otoky, ztuhlost a bolesti kloubů (z důvodu krvácení do kloubů);
  • Zpomalené hojení ran;
  • Psychologické a neurologické příznaky včetně deprese a určitých poruch osobnosti (pravděpodobně na základě snížené tvorby neurotransmiterů);
  • Oslabená imunitní soustava a z toho vyplývající zvýšené riziko infekcí;
  • Oslabená antioxidační obrana - zvýšené riziko vzniku rakoviny, infarktu, cévní mozkové příhody a šedého zákalu.

Všeobecně doporučovaná dávka vitaminu C k prevenci chorob je jedna tableta s obsahem 1000 mg denně. Léčebná dávka je podle příznaků a povahy těžkostí 2000 - 3000 mg denně. To platí pro jednorázovou dávku vitaminu C. Známe však i přípravek s „časovaným” dávkováním, který uvolňuje vitamin C rovnoměrně. Je třeba konzumovat jej v doporučené denní dávce během jídla nebo mezi dvěma jídly. Vitaminem C se nedá předávkovat!

Fyziologické účinky vitaminu C:

  • Vysoká hladina histaminu v krvi (např. v případě alergií) je charakteristická pro oslabenou imunitní soustavu. Histamin v případě prochlazení zvyšuje otok sliznic nosu a krku a stále dráždí ke kýchání. Vitamin C způsobuje mírný pokles hladiny histaminu, čímž podporuje obranný systém těla proti mikroorganismům.
  • Plní roli důležitého antioxidantu, podporuje imunitní soustavu při ochraně proti nádorům. Podporuje vyloučení škodlivých látek z organismu, jako jsou např. dusičnany, insekticidy, tabákový kouř a těžké kovy. Nepřímo snižuje především riziko vzniku rakoviny žaludku, hrtanu, konečníku, slinivky, plic a dělohy.
  • Snižuje hladinu cholesterolu a stimuluje jeho vylučování. Zmírňuje sklony k ateroskleróze a tvorbu cholesterolových usazenin (plaků) v cévách. Snižuje hladinu triglyceridů a naopak zvyšuje hladinu HDL cholesterolu v krvi, což je důležité i pro tvorbu hormonů a žluče. Omezuje shlukování krevních destiček a díky tomu je v cévách nižší riziko vzniku pooperačních sraženin. Díky tomuto účinku hraje důležitou roli i v prevenci srdečně-cévních onemocnění, jako jsou např. choroby věnčitých tepen, infarkt, cévní mozková příhoda nebo periferní oběhové problémy.
  • Hraje důležitou roli při ochraně organismu, který je vystaven působení těžkých kovů. Zabraňuje jejich vstřebávání a urychluje jejich vylučování z organismu.
  • Urychluje hojení vředů a ran na kůži.
  • Zmírňuje záněty a krvácení z dásní a urychluje jejich hojení.
  • Kuřáci potřebují více vitaminu C, protože kouření ho ničí ve velkém množství. Vitamin C chrání játra: zmírňuje jejich zánět, snižuje jejich poškození v důsledku alkoholismu a chrání je před steatózou (ztukovatěním).
  • Umožňuje vstřebávání železa z potravin i doplňků výživy, čímž významně přispívá k léčení chorob, které souvisejí s nedostatkem železa.
  • Častou příčinou neplodnosti bývá enormní snížení pohyblivosti spermií, což brání v pohybu mužských pohlavních buněk směrem k vajíčku. Pravidelné doplňování vitaminu C může vzniku této poruchy zabránit a celkově tak zvýšit plodnost.
  • Vitamin C působí i proti vzniku šedého zákalu a zmírňuje nitrooční tlak.
  • Pravidelné užívání vitaminu C ve vysokých dávkách snižuje vstřebávání mědi.
  • Nejdůležitější roli má vitamin C v posilování imunitní soustavy.

Dávkování vitaminu C, který je dobře rozpustný ve vodě, je bez rizika, neboť jeho případný přebytek se z organismu vyloučí močí. Jeho nedostatek však znamená závažné riziko, a to takové, že může do určité míry organismus poškodit.

Zdroj: Nutritional Freedom Association (www.nutritionalfreedom.org)

https://empatia.cz/pro-zdrave-telo/potravni-doplnky/nezavisle-o-ucinnych-latkach/vitamin-c

Zpět