Ohrožují nás paraziti?

25.11.2013 00:01

Fotolia 32264784 XSV lidském těle je mnoho druhů bakterií a parazitů, kteří mohou být příčinou mnoha závažných nemocí a zdravotních problémů. Za parazity (cizopasníky) považujeme živé organismy, které žijí na úkor jiného organismu – svého hostitele, získávají z něj živiny a poškozují ho. Jejich výskyt je mnohem častější než si umíme představit. Předpokládá se, že asi 85% populace má parazity. Lékařské testy dokážou diagnostikovat asi jen 5% z tisíce různých druhů parazitů v našem těle.

Paraziti mohou vyvolat alergické reakce, snižují odolnost proti infekcím a jsou toxické pro organismus. Napadení organismu parazitárními červy může mít příčinu i v následném onemocnění jako jsou ekzémy, lupenka, astma, epilepsie, onemocnění jater a slinivky, závažné změny kloubů, poškození sítnice oka, atd. U dětí mají parazitární útoky podstatně horší průběh než u dospělých, i když příčiny a mechanismy zůstávají stejné. Mnohdy taková onemocnění, jako je chronická bronchitida, různé alergie, onemocnění kůže, lymfatického systému, centrálního nervového systému nebo anémie, jsou zapříčiněny zejména invazí roupů.

Fotolia 18884533 XSParaziti představují rozsáhlou skupinu od jednobuněčných organismů (prvoků) až po mnohobuněčné ploštěnce, nebezpečné červy a členovce (klíště). Mezi mikroskopické počítáme viry a baktérie, které jsou obtížně viditelné i v elektronovém mikroskopu.

Viry vyvolávají řadu onemocnění: příušnice, spalničky, plané neštovice, chřipku i obyčejnou rýmu. Mnohé mikroorganismy v našem těle přetrvávají a „čekají", až se sníží naše obranyschopnost (tělesným či duševním vyčerpáním, chladem atd.) např. streptokoky, které pak vyvolávají bolestivý zánět mandlí – angínu. Viry jsou nitrobuněční parazité. Např. virus dětské obrny se množí v určitém druhu nervových buněk v míše. Ty se pak rozpadají a tím dojde k poruchám inervace (zásobování nervovými vlákny) a ochrnutí svalů. Naopak baktérie působí vně buněk tím, že vytvářejí jedy, tzv. bakteriální toxiny, nebo přímo buňky poškozují.

Mnoho nemocí způsobují prvoci, jednobuněční parazité. Např. Plasmodium je původcem malárie, poškozuje červené krvinky. Trypanosoma je původcem spavé nemoci. Jiní prvoci způsobují amébovou úplavici nebo infekční toxoplazmózu, kde hraje hlavní roli Toxoplasma gondii. Lamblie - bičíkovci vyvolávající onemocnění tenkého střeva a jater tzv. ambliózu. V nedovařeném masu se přenáší např. Trichinella spiralis (svalovec stočený), která vyvolává těžké průjmy. Její larvy vnikají do svalů a vytvářejí tam malé, bolestivé cysty. Škrkavky (Trichocephalus trichiurus) jsou hlístice, které dosahují délky 20-50 cm, žijí v tenkém střevě. Vyvolávají nemoc zvanou askaridóza. Roupi (Enterobius vermicularis) vyvolávají enterobiózu.

Už naši předkové si všimli určité souvislosti mezi motolicemi a točením hlavy. Motolice zhoršují metabolismus, ucpávají žlučovody, zhoršují jaterní testy a zvyšují cholesterol. Větší cizopasníci, např. Tasemnice bezbranná a dlouhočlenná jsou největšími parazity u lidí. V zažívacím traktu jsou překážkou pro vstřebávání živin, vylučují toxiny a mohou způsobovat trávicí poruchy nebo poškozovat tkáně. Organismus je tak dlouhodobě oslabován ztrátou tekutin, výživných látek i vitamínů.

Je třeba si uvědomit, že paraziti nejsou pouze v tlustém střevě, ale vyskytují se i v plicích, játrech, ve svalech a kloubech, mozku, krvi, kůži a očích. Poškozují tkáně a buňky člověka, připravují ho o výživné látky a produkují toxiny. V lidském těle jsou schopné přizpůsobit svůj životní cyklus tak, aby se mohli nepozorovaně rozmnožovat. Často přetrvávají v organismu skrytě, příznaky se neliší od běžných onemocnění. 

Mnohobuněční paraziti zasahují do imunitního, nervového a hormonálního systému. Jejich vlastní „maskovací systém" je chrání od zničující imunitní reakce. Využívají živin a tělesných tekutin a proto je náš imunitní systém považuje za součást těla. Postupné osidlování těla parazity v sobě skrývá mnohá nebezpečí, která se ve fyzické podobě mohou projevit až za několik let po prvotní kontaminaci. Postupným zamořováním našeho těla parazity dochází především ke snižování funkce našeho imunitního systému.

Možné příznaky i projevy parazitů v těle:

  • Neschopnost přibrat nebo shodit kilogramy, při velké konzumaci jídla stálé pocity hladu, i přes odkyselování stále nízké pH moči, zadržování vody
  • Chronický problém s kandidou albicans, houbové a plísňové infekce
  • Alergické reakce na kůži, všechny kožní potíže, suchá kůže i atopický ekzém
  • Chronické potíže s dutinami a s ušima, chronicky zhnisané mandle, svědění v nose nebo v uchu
  • Infekce močových cest, svědění konečníku obzvláště v noci, hemoroidy
  • Trávící potíže jako je plynatost a říhání, křeče v břiše, překyselený žaludek, zácpa i průjem, hlenovitá stolice,
  • Syndrom dráždivého tračníku, skřípání zuby nebo slintání ve spánku
  • Bolest na srdci, v zádech, stehnech nebo ramenech bez zjevné příčiny, artristické bolesti
  • Pomočování, potíže s menstruací, cysty a fibroidy
  • Zapomnětlivost, deprese, chronická únava i ospalost
  • Potíže prostaty a sexuální dysfunkce u mužů
  • Potíže s játry a žlučníkem, léčba nemoci bez zjevného účinku a zlepšení
  • Málo hemoglobinu v krvi, zvýšený immunoglubulin E, potíže se snížením bílkoviny v krvi
  • Snadné podráždění a výkyvy nálad, extrémní pocení, zvracení, nevolnost, problémy se spánkem
  • Třasy, tiky, záškuby svalů i noční záškuby těla, závratě, zatmění před očima s pocitem na omdlení, deprese, úzkosti, pocity tísně, tlaku na hrudi
  • Poruchy vidění, opuchlá oční víčka
  • Arytmie, tachykardie atd. - v srdci najdete škrkavky, háďátka, motolice i vlasovce.
  • Migrující larvy nevynechají plíce. Astma je způsobeno nejčastěji parazitem měchožilem větveným, ale i toxokarou typickou pro psí mazlíčky, škrkavkou, atd.
  • Paraziti se mohou usadit v kloubech, kloubních váčcích i páteřním kanále. Toxiny parazitů zvyšují revmatoidní faktor. Parazit při migraci vyvolává teploty, jeho noční aktivita vede k nespavosti, spouští migrény, alergie (pokud se usadil ve vedlejších nosních a čelních dutinách), je příčinou šelestu v uších (ve středním a vnitřním uchu může žít celá řada parazitů).

Při parazitární infekci detoxikace tlustého střeva nestačí. Úplné vyléčení lze mnohdy dosáhnout pouze kombinací chemických léků a bylinné protiparazitární kůry, dodržováním pravidel osobní hygieny a úpravou stravy  tzn. udržení zásaditého prostředí v těle.

Jak je možné, že v našem století jsou parazitární onemocnění tak rozšířená?

Svou roli zde hraje nedokonalá diagnostika a léčba v oblasti moderní medicíny. Současný uspěchaný životní styl, konzumace potravin s vysokým obsahem přídatných látek, překyselení organismu, nadměrné užívání antibiotik, potlačování varovných příznaků léky, to vše vytváří v lidském organismu vhodné podmínky pro růst a množení choroboplodných mikroorganismů včetně parazitů.

Co můžete udělat v boji proti parazitům?

  • Myjte si ruce několikrát denně
  • Nikdy nenechávejte své zvířecí mazlíčky spát ve vaší posteli ani aby vás olizovali, pravidelně je odčervujte
  • Dobře tepelně upravujte maso
  • Syrové ovoce a zeleninu dobře omývejte pod tekoucí vodou
  • Provádějte 2x ročně preventivní protiparazitní program
  • Udržujte zásadité prostředí v těle, jelikož jinak se parazité neustále usazují a množí!

Tipy na několik bylinek, které mají protiparazitní účinek:

 

Hřebíček celý (olej)

Stimuluje činnost plic a žaludku, pomáhá krevnímu oběhu, zlepšuje trávení a výživu. Hřebíčkový olej se používá u bolestí zubů a je prostředkem proti špatnému dechu. Používá se také proti nízkému krevnímu tlaku, bronchiálnímu kataru, kolitidě, průjmu, motání hlavy, na bolest ucha, u epilepsie, nevolnosti ze střevních plynů, tišení bolesti, křeče, zvracení, stimulace sexuálního apetitu. Hřebíčkový olej působí příznivě na hladké svalstvo trávící soustavy. Jeho účinná látka eugenol je silný antioxidant, ničí střevní parazity, mikroby a houby. Hřebíček efektivně působí na parazity a jejich vajíčka, stimuluje plíce a žaludek. Dezinfikuje lymfatickou soustavu a odstraňuje chlad.

Pelyněk hořký

V minulosti připisovali lékaři rostlině zázračnou sílu a nazývali ji matkou všech bylin. Pro lékařské účely se využívají zejména květy (dobře rozvět¬vené, ale ne úplně vykvetlé). Pelyňková šťáva upravuje funkci žaludku a jeho zvýše¬nou či sníženou kyselost. Šťáva čistí organismus od prvoků a dalších mikroorganis¬mů, jednobuněčných bičíkovců, hemolytického sta¬fylokoka, kočičích lamblií, bičenek a dalších. Hořká chuť pelyňku je sama o sobě stimu¬lující neboť zlepšuje životní tonus a všechny životní činnosti. Pelyněk je v zásadě jedovatá rost¬lina a je zakázáno jej užívat v těhotenství a při žalu¬dečních vředech. S pelyňkem se to nesmí přehánět, obzvlášť opatrné by měly být osoby s chudokrevností. Nadměrné užívání pelyňku, dokonce i v malých dávkách, může způsobit křeče, křečovité záchvaty, halucinace nebo i psychické potíže.

Ořešák černý

O černém ořešáku se ví, že okysličuje krev a vytváří prostředí, které je nepříznivé parazitům, plísním a houbám. Zelená slupka obsahuje organický jód, který je silně antiseptický a urychluje hojení. Také pomáhá vylučovat toxiny a upravuje hladinu krevního cukru. Listy černého ořechu jsou účinným antiparazitárním prostředkem v boji proti dospělým jedincům i proti průběžným stádiím hlístů jako jsou škrkavka, roup a lamblia. Základní látka černého ořechu - yuglon má antibakteriální a antihlístové účinky, normalizuje práci střevního traktu a je účinná při zácpách. Listy černého ořechu také obsahují hořké glykosidy, které stimulují tvorbu a vylučování žluče.

Česnek

Má silné antibakteriální účinky. Je to přirozený antioxidant, který napomáhá ničit volné radikály, a tak udržovat buňky, tkáně a orgány těla zdravé. Pomáhá udržovat zdravou funkci jater, podporuje činnost trávicí soustavy a podílí se na zdravé činnosti srdce a cév. Chrání tělo před mikroorganismy, zvláště známé jsou jeho protiplísňové účinky. Česnek obsahuje vázané silice, sloučeninu aliin, vitaminy, minerály a látky inzulínových vlastností atd. Je to bylina, která povzbuzuje chuť k jídlu, posiluje vylučování zažívacích enzymů a žluče, zlepšuje vstřebávání potravy. Konzumace česneku také snižuje tlak u lidí s hypertenzí, zatímco normální krevní tlak neovlivňuje.

Grapefruit (semínka)

Má velmi silné protiplísňové účinky, zabíjí velké množství parazitů a pomáhá tělu, aby si vytvořilo prospěšné bakterie.

Oregano (list)

Rostlina má pozitivní vliv na nervový systém a zmírňuje plicní choroby. Pomáhá proti kašli, má protizánětlivé účinky a podporuje vylučování žluči. Také podporuje chuť k jídlu a může se využít i při zánětech dásní nebo průjmu. Má siné antimikrobiální a protiplísňové účinky. Podporuje detoxikaci.

Aloe Vera

Je zázračná rostlina s antibakteriálními a antivirovými účinky. Příznivě ovlivňuje zažívání, reguluje látkovou výměnu, funkci trávicího traktu, žlučníku a jater, posiluje imunitu. Antrachinony (aloin, aloe-emodin atd.) pomáhají z těla odvádět toxické látky, regulují motoriku střevního traktu a podporují správnou funkci střev. Aloe Vera umí čistit kapiláry, aby se živiny dostávaly dále do těla. Pomáhá regenerovat kostní dřeň. Z Aloe Vera se získává štáva obsahující více naž 160 cenných látek (např. esenciální mastné kyseliny, aminokyseliny, polysacharidy, enzymy, minerální a stopové látky..)

Preventivní účinek proti parazitům mají i dýňová semínka, dubová kůra, šťovíkové listy, anýz. Nestačí si dát ale jen pár dýňových semínek denně, je potřeba sníst alespoň půl hrnečku a důkladně je rozžvýkat. Semena dýní obsahují velké množství zinku, který má vynikající účinky na posílení obranyschopnosti organismu. Pomáhá také jako účinná prevence růstu nádorových buněk. Projevy rakovinového bujení potlačuje a výrazně upravuje problémy s prostatou. Obsahuje také aminokyselinu cucurbitin, která má silné účinky proti parazitům (tasemnice, škrkavky). Kromě toho, že semena dýně výborně chutnají samotná, hodí se i do zeleninových salátů, a to nadrcená nebo celá. Před jejich konzumací je však vhodné je na několik hodin namočit do vody, aby se aktivovaly enzymy.

Je třeba si uvědomit, že na různé parazity a jejich vývojová stádia zabírají různé látky, proto je potřeba pro boj s nimi silná munice, která spočívá ve velké rozmanitosti bylin a jejich kombinaci.

Zdroj:  https://www.zdravi-krasa-online.cz/index.php/zdravi/82-ohrozuji-nas-paraziti

Zpět