Nebuďme kyselí, buďme zdraví..

21.11.2013 15:42
 
Fotolia 47226023 XS

Mezi strašáky naší doby patří civilizační onemocnění jako jsou cukrovka, rakovina a obezita. V žebříčku "zabijáků" obsazují první místa. Je zvláštní, že překyselený organismus, který je alfou i omegou mnoha zdravotních problémů (fyzických i psychických), už tolik lidi neznepokojuje. Vyvážený poměr mezi kyselými a zásaditými látkami přitom tvoří základ zdraví. 

Kyselost a její opak – zásaditost se udává v hodnotách pH (zkratka od "potential of Hydrogen" = množství volných iontů vodíku H+). Udává se ve stupnici od 0 do 14. Neutrální je například čistá voda. Všechny naše tělesné tekutiny, tedy krev, pot, moč, sliny a slzy si na kyselino-zásadové (acidobazické) stupnici uchovávají hodnotu pH 7, 36 až 7, 44.

 

Udržet si dokonalou acidobazickou rovnováhu je dnes nadlidský výkon! 

Proti nám se obrací i naše vlastní tělo, které vytváří neustále kyseliny (močovou, uhličitou, octovou). Dále potraviny, ve kterých se nacházejí různá ochucovadla, konzervační látky či barviva a okolní toxiny jako zplodiny insekticidů, pesticidů a herbicidů. S těmito jedy se naše tělo každý den potýká, konkrétně ledviny. Co se nevyloučí z těla ven, zůstává v něm. A tady začíná problém...

Býváte často nemocní?

Jste unavení, trápí vás deprese, nespavost, ztráta energie, různé bolesti svalů a kloubů, poruchy paměti, prokrvení organismu, lámavé nehty nebo kožní problémy? Přibíráte na váze, i když jste nezměnili své stravovací návyky? Pokud pijete hodně kávy, vína a s oblibou jíte vepřové maso, uzeniny nebo čokoládu,  přijímáte ve stravě hodně soli, či cukru a příčina vašich problémů bude zřejmě stále stejná... Překyselení organismu. Přebytečné kyseliny mohou způsobit v těle hotovou spoušť, mohou vyvolat vznik zubního kazu, revma, dnu, artritidu, osteoporózu, ledvinové kameny, vypadávání vlasů, ekzémy, vyrážky, akné, zahlenění organismu, bradavice, celulitidu, obezitu ... V horším případě pak cysty, polypy a nádory.

Jak to všechno souvisí s překyselením?

Tělo se snaží detoxikovat, zbavit se nadbytečných kyselin, neutralizovat je zásadami. Jelikož zásad má tělo v potravě nedostatek, odebírá si je z vlastních zásob - tkání, kostí a cév. Tak však přichází o minerály, proto se objevují problémy s kostmi, deformace páteře a podobně. Odpad, kterého se neumí organismus zbavit se ukládá na různých místech těla a v poslední řadě i v nejdůležitějších orgánech: mozku, srdci nebo očích a uších. Oční zákaly, výpadky sluchu a infarkty jsou doslova posledním varováním, že tělo boj nezvládá.
Pokud se rozhodnete zbavit překyseleného organismu – odkyselit ho, můžete se zbavit několika problémů najednou. Napravit škody, kterých jsme se dopouštěli léta, bude chvíli trvat, ale vyplatí se to. Změnu pocítí vaše tělo i psychika. Rovnováha mezi kyselinami a zásadami = zdraví

Jak na to?

Základ je zase ve stravě. Ta se dělí na skupinu zásadotvorných a kyselinotvorných potravin.
Té první dávejte přednost, druhou omezujte. (ideálně jezte v poměru 3:1= tři části zásadotvorné v poměru k jedné části kyselinotvorné potravy).
 
Jezte stravu, která je bohatá na syrové ovoce a zeleninu. Proč? Kromě ostatních důležitých živin obsahuje minerály, které kontrolují acido-alkalickou rovnováhu organismu. Mezi kyselé minerály patří fosfor, síra, chlór, fluor a jód, zásadité jsou draslík, vápník, sodík, železo a hořčík.

Fotolia 29221795 XSObecně živočišné produkty jsou vysoce kyselinotvorné, proto bychom je neměli konzumovat v nadměrném množství. Obiloviny jsou středně kyselinotvorné. Pokud je však konzumujeme spolu s neutrálními nebo zásadotvornými luštěninami, ovocem nebo zeleninou, jsou nejen zdrojem vynikajících proteinů s dobře vyváženou směsí aminokyselin, ale tato kombinace působí celkově zásadotvorně.
 

Nejvíce zásadotvorné je sušené ovoce a většina čerstvé zeleniny a ovoce (výjimkou jsou švestky a brusinky). Pomeranče, citrony, grapefruity, ananas a mnohé druhy bobulovin obsahují kyselinu citrónovou, jablka a švestky kyselinu malonovou, jahody, rebarbora a rajčata kyselinu oxalovou a grapefruity kyselinu tartarovou. Kyseliny tartarová a oxolinová se nevstřebávají dobře a přímo v těle oxidují. Výsledkem je, že nezpůsobují acidózu, protože jejich soli zanechávají zásadité zbytky po tom, jak metabolizují.
 
Pojmy kyselinotvornost nebo zásadotvornost se nemusí automaticky shodovat s chutí potraviny. Například citron chutná silně kysele a přitom je zásadotvorný, protože jeho kyselost způsobují organické kyseliny. Ty se v procesu metabolismu promění na oxid uhličitý, který vydechujeme, takže převládne reakce zásaditých prvků. 
 
Naopak, bílkoviny nemají kyselou chuť, ale metabolicky se promění na aminokyseliny. Pokud jich je nadbytek a nejsou využity na tvorbu tělních bílkovin, odčerpávají zásadité prvky na svou neutralizaci.
 
Jídla ochucujte bylinkami, jezte syrovou cibuli a česnek, omezte cukr, bílou mouku a maso. Sladkosti, černý čaj, káva, limonády a tabák by měly být tabu. Pijte hlavně minerálku bez oxidu uhličitého, bylinkové čaje, ovocné a zeleninové šťávy (rajskou, rakytníkovou, šťávu z kyselého zelí). Velmi důležité je, abyste jídlo pořádně rozžvýkali. Nedostatečné žvýkání podněcuje kyselinotvorné kvašení ve střevech i při konzumaci nejlepších potravin. 
 
Fotolia 37480035 XS
Celková detoxikace těla (zejména střev, jater, žaludku a žlučníku), vám pomůže zbavit se několik let uložených nebezpečných toxinů a vyčistit ho. Účinné jsou i různé výživové doplňky, například mladý ječmen nebo chlorella.
 
Kromě stravy Vám pomůže i dostatek čerstvého vzduchu a správné dýchání zhluboka. Tak totiž dostáváme do těla více kyslíku a vydechujeme více kysličníku, který je také kyselý.
 
Stejně důležitý je pohyb, protože kyseliny z těla vypotíte, a pitný režim, protože tekutinami je zase zředíte. Pijte dostatečné množství živé, čisté vody, tak se vyhnete koncentraci kyselých odpadů zejména v tuku, nervovém systému a některých orgánech. Dopřát si můžete i zásaditou koupel.
 
Negativně na naše tělo působí i negativní emoce, stres, hněv, a dokonce hlučné prostředí.
 
 Radost a štěstí napomáhá udržovat tělo alkalické.
 Dopřejte si odpočinek, zábavu a smích!
 
Fotolia 38275126 XS
 
 
 PHA jak jste na tom vy?
  •   Překyselení organismu můžete zjistit pomocí lakmusových papírků, které se prodávají v lékárně.
  •  Změříte si pH moči nebo slin a pomocí přiložené barevné škály poznáte, jak na tom jste.
  •  Ideální pH lidského těla je neutrální, tedy 7. Tolerováno je i mírně zásadité prostředí.
  •  Pokud však hodnoty vašeho pH klesají pod 7, je třeba změnit životosprávu. 
Přehled zásadotvorných a kyselinotvorných potravin
Mezi zásadotvorné potraviny patří:
 
  • čerstvé zeleninové šťávy, bylinkové čaje, neperlivé alkalické minerálky
  • zelená a barevná zelenina a listové saláty, okurky, zelí, endivie, cukety, tykev, mrkev, ředkvičky, kedlubny, pórek, lilek, celer, rukola, bílé fazole, brambory vařené ve slupce
  • slunečnicová semínka, pšeničné klíčky, řasy, kaštany
     
 
Potraviny, které slabě tvoří zásady:
 
  • banány, citróny, melouny, ananas, bobulové ovoce - třešně, hroznové víno, jahody, angrešt, maliny, borůvky, některé druhy jablek, hrušky, broskve
  • sušené ovoce (datle, fíky, rozinky kromě meruněk, jablka, ananasu)
  • podmáslí, čerstvé nepasterizované mléko
  • špalda, jáhly, kroupy, pohanka, čočka, hrách, zelené a žluté fazole
  • avokádo, černé olivy,oleje za studena lisované
  • kvalitní domácí med, zelený čaj

Potraviny, které slabě tvoří kyseliny:

  • nezralé ovoce, lískové oříšky, vlašské a burské ořechy, sladké mandle
  •  pšeničná a žitná celozrnná mouka, celozrnný „knäckebrot"
  •  celozrnný chléb, výrobky z celozrnného šrotu, natur rýže
  •  máslo, tvaroh, jogurt
Velmi kyselinotvorné potraviny:
  •  káva, černý čaj, alkohol, všechny nápoje typu cola a limonáda
  •  živočišné bílkoviny jako např. maso, uzeniny, ryby, vajíčka, mořští živočichové
  •  většina mléčných výrobků např. tvrdé sýry
  •  bílý i hnědý cukr, sladidla a sladkosti, bílá mouka a výrobky z ní
  •  „fast food" a hotová jídla
  •  rostlinné tuky – margaríny, majonézy, hořčice, kečupy
  •  zavařované, konzervované nebo sířené ovoce
  •  většina syntetických léčiv včetně antibiotik

Zdroj:  https://www.zdravi-krasa-online.cz/index.php/zdravi/81-prekyseleny-organismus

Zpět