Je vitamín C zázrakem při léčbě rakoviny?

08.09.2013 22:53

Praha - Velké množství vitaminu C podávané nitrožilně infuzí může pomoci v boji s rakovinou, konstatovaly nedávno závěry zahraničních studií. Jako podpůrnou léčbu ho vybraným pacientům předepisuje i část českých lékařů. Vedení onkologické společnosti zatím ale zůstává stranou předčasného optimismu, radí počkat i na výsledky pozdější fáze klinického výzkumu.

Každý rok si v ČR vyžádá rakovina bezmála 30 tisíc lidských životů, každá nadějná novinka proto pochopitelně vyvolá rozruch. Vitamín C nově někteří vědci i doktoři aplikují pacientům ve velkých dávkách, aby jim nahradili nedostatek látky v organismu. Může mít podpůrné účinky při zvládání léčby i zlepšovat kondici pacienta. "Ty poslední studie uvádějí i určitý protinádorový účinek," dodává přednostka onkologie z Fakultní nemocnice na pražských Vinohradech Martina Kubecová.

Vitamin C zkoušeli lékaři využít při léčbě rakoviny už v 70. letech minulého století, kdy jeho účinnost razil i nositel Nobelovy ceny za chemii Linus Pauling. Po prvotních úspěších s infuzemi ale začal být užíván vitamín ústně v tabletách, účinky se nedostavovaly a lékaři na kyselinu askorbovou zanevřeli. "Dochází k určitému pokusu o renesanci vysokých dávek vitamínu C u onkologických onemocnění... Já si myslím, že to je předčasné a možná to skončí ve slepé uličce," říká k nově upřené pozornosti na vitamín profesor Luboš Petruželka z Onkologické společnosti.

Společnost zůstává zatím skeptická především proto, že prozatím chybí nejdůležitější 3. fáze výzkumů účinku vitamínu na pacienty s rakovinou. Martina Kubecová postoj chápe, klíčové studie trvají dlouhou dobu. "Ale je pravda, že proběhly 1. fáze studie, které měly velmi dobré výsledky," podotýká k tomu.

Výzkum účinků vitamínu C

Výzkumníci z amerického Národního zdravotního institutu aplikovali injekčně vitamín C myším s agresivními druhy nádorů tak, aby koncentrace látky v těle byla co nejvyšší. V rámci výsledků vyslovili vědci domněnku, že zvýšená koncentrace vitamínu C v těle produkuje peroxid vodíku, který má ničivý dopad na nádorové buňky, aniž by poškozoval ty zdravé. Přiznali ale, že nevědí, jak celý proces probíhá.

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/213411000100907/obsah/278554-vitamin-c-na-rakovinu/

Zdroj: ČT24

Zpět