Hřebíčkový olej na afty

18.11.2013 08:34

26. dubna 2013 v 9:03

Hřebíčkovec vonný - hřebíček

Naše Anička trpí na afty, poslední dobou se s nimi hodně potýká. Nabízela jsem jí propolis, který mě osobně na afty vždy spolehlivě zabral. Anička, ale bohužel propils nemá ráda, protože jí připomíná med který nejí. A tak jsem musela vymyslet něco jiného. Sahla jsem tedy po svých bylinkových knížkách a objevila hřebíček.

Přírodopisné údaje:

Hřebíčkovec vonný je vždy zelený tropický strom, původem z Moluckých ostrovů. Pěstuje se v Zanzibaru, na Madagaskaru, v Západní Indii a na celé řadě indomalejských ostrovů. Planě rostoucí stromy jsou asi 20 m vysoké, s hladkou šedou kůrou. Kožovité listy jsou eliptické nebo kopinaté, se siličnými nádržkami. Nachově červené květy jsou sestaveny v hustých květenstvých. Plodem je purpurová bobule. Jako koření (hřebíček) se používá nerozvitá usušená poupata, která obsahují velké množství silic.

Lidové pověry:

Hřebíček by měl každý stále nosit na osobní ochranu, nebo k získání náklonosti opačného pohlaví. Náhrdelník z hřebíčku, navlečený na červené niti, se věšel nad kolébku dítěte, aby bylo v bezpečí.

Léčivé účinky:

O hřebíčku se říká, že je z aromatických koření nejvíce povzbuzující. Má štiplavý, hřejivý účinek, který zvyšuje "oheň" v žaludku, tiší nevolnost, uklidňuje zkažený žaludek a škytavku, stimuluje krevní oěh a podporuje funkci jater. Je to také mocné antiseptikum a používá se při infekcích zažívacího traktu, dýchacích cest a močového systému ( ať jsou bakteriální, virové, nebo plísňové) a v mnoha výrobcích ústní hygieny.

Vnitřně:

Ti, kdo trpí prochlazením, ucítí vlnu tepla po celém těle, když vypijí hřebíčkový čaj nebo víno svařené s hřebíčkem. Je to vynikající lék pro nervový systém, který uvlňuje napjetí, mírní úzkost a zahání depresi. V dýchacích cestách slouží jako expektorans, které čistí hlen a pomáhá zahánět rýmu a jiné infekce, zatímco jeho teplo vyvolává pocení a může snížit horečku. Lidé, kteří trpí sennou rýmou a rinitidou ( zánětem nosní sliznice), mohou nalést úlevu v antihistaminovém účinku hřebíčkového čaje. Hřebíček pomáhá také zažívání, omezuje křeče, ulevuje při větrech a potporuje vstřebávání živin. Astrigentní účinky jaho taninu jsou užitečné při léčení průjmu. Když se hřebíček používá několik týdnů před porodem, připraví dělohu na stahy, a hřebíčkový olej se používal k masážím během porodu, když byly stahy příliš malé.

Zevně:

Když vás bolí hlava, zkuste vdechovat hřebíčkový olej nebo si jim potřít spánky. Jeho anestetické účinky také otupí bolest zubů - prostě namočte kousek vaty do hřebíčkového oleje a přiložte ho na bolavý zub. Když přidáte hřebíčkový olej do zředěného alkoholu, můžete si připravit mazání, který pomůže bolavým svalům a artridě. Je to také užitečný léčivý a dezinfekční prostředek na řezné a jiné rány a pro léčení kroužkového lišeje a dermatofytózy nohou.

Recepty:

Hřebíčkové kapky a mazání

  • 20 - 30 hřebíčků
  • 1/4 l francovky

Do francovky dáme hřebíčky a po 10-15 dnech můžeme použít jako mazaní při svalové únavě, při revmatismu, žaludeční nevolnosti. Potíráme břicho, při celkové skleslosti zátylek a nohy při potivosti. Používáme i při bolestech kloubů a šlach jako mazání.

Vnitřně užíváme na kostce cukru při pálení žáhy a nevolnosti žaludku. 5-10 kapek. Můžeme užívat i několikrát denně.

Hřebíčková žvýkačka

Proti bolesti zubů pomůže žvýkat hřebíček. Obsahuje protizánětlivé a bolest mírnící éterické oleje. Hodí se i při zánětech dásní.

Hřebíček proti bolestem zubů

  • 1 francovka ( 165 ml)
  • 25-30 hřebíčků

Lahev francovky a hřebíček necháme na slunném místě louhovat 30 dnů. Když nás náhle rozbolí zub, naneseme vatou výluh hřebíčku a hned se nám začne ulevovat.

Kloktadlo z hřebíčku

  • 10-15 hřebíčků
  • 250 ml vroucí vody

Hřebíčky najemno rozdrtíme a zalijeme vroucí vodou. Necháme louhovat asi 30 minut. Pak menší množství slijeme, doplníme teplou vodou a kloktáme. Zbylý nálev, ve kterém jsme ponechali hřebíčky, používáme stejným způsobem při dalčím kloktání.

Hřebíčkový olej na afty

  • 1/2 sáčku hřebíčku
  • 1 malá francovka

Hřebíček nasypeme do lahvičky a zalijeme francovkou. Necháme asi týden louhovat. Olejíček můžeme zředit 1 malou lžičkou vody. Vyplachujeme s ním ústa při krvácení dásní, neředěný se používá na afty.ZDROJ: (Magické rostliny- Susan Lavenderová, Anna Franklinová; Rady babky kořenářky- Anne McIntyre; Recepty z domácí lékárny)

 

Zpět