Vitamín B17 - lék proti rakovině?

17.11.2013 22:18

Meruňková jádra jsou hořká, obsahují ale velmi cennou složku - vitamín B17.  Podle mnohých odborníků je to lék proti rakovině.

Autor redakce iReceptar.cz

https://www.readersdigest.cz/files/cze-cz/attachments/pictures/728.jpgModerní medicína bojuje proti rakovině chirurgickými zákroky, radioterapií, chemoterapií, biologickou léčbou. Ukazuje se však, že zásadní význam má i prevence. Vedle zdravého životního stylu odborníci doporučují užívat látku zvanou vitamin B17.

Diskusi nad vitamínem B17 rozpoutala kniha Svět bez rakoviny - příběh vitamínu B17, kterou napsal americký spisovatel a producent dokumentárních filmů G. Edward Griffin. Jeho teorie má mnoho zastánců, ale i odpůrců. Přečíst si ji ale určitě neškodí.

Co je vitamin B17?

Už velmi dlouho se okolo této „zázračné sloučeniny“ vede široká diskuze o jejích protirakovinných účincích.

Vitamin B17 je v podstatě obchodní označení pro látku ve světě známou pod názvem laetril. Laetril obsahuje mimo jiné i polosyntetickou molekulu látky amygdalin. Ten můžeme najít ve více než 1200 rostlinách, především však v jádrech meruněk a hořkých mandlí. Dalším zdrojem této látky jsou i jádra z různých druhů ovoce, jako jsou třeba jablka, hrušky, třešně či švestky, ale najdeme ji i v ostružinách, malinách nebo také v luštěninách.

Terapeutické účinky derivátů z hořkých mandlí využívali již ve staré Číně. Do moderních laboratoří se vitamin B17 dostal v devatenáctém století, kdy si chemik Bohn při destilaci tekutiny z hořkých mandlí všiml, že se uvolňuje kyanovodík. Tento poznatek přenesli do svých výzkumů dva francouzští chemici Pierre-Jean Robiquet a A. F. Boutron-Charlard, kteří v roce 1830 oddělili z meruňkových jader krystalickou látku, kterou nazvali amygdalin.

Do výzkumu se na začátku 50. let dvacátého století přidali i otec a syn Krebsovi. Otec Krebs, lékař v San Francisku, se k amygdalinu dostal vlastně náhodou, když chtěl vylepšit chuť ilegální whisky. Jeho syn pak o něco později upravil otcův extrakční proces a výsledek nazval laetril (někdy se používá i název nitrilosid). Tato ve vodě rozpustná látka se někdy označuje jako přírodní chemoterapeutikum.

Jak může pomoci?

Zdravé a nádorové buňky se liší svou biochemickou výbavou. Zdravé buňky obsahují kromě jiného enzym nazvaný rhodanáza (ve zmutované tkáni zhoubných nádorů zcela chybí) a nádorové buňky, bez ohledu na typ rakoviny, zase enzym beta-glukosidáza. Právě ten je údajně možné použít k jejich zničení.

Jak to funguje? Čistý vitamin B17 obsahuje vázaný kyanid, který se uvolňuje při kontaktu s enzymem beta-glukosidáza. Volné molekuly kyanidu usmrcují nádorové buňky, zdravým buňkám ovšem neškodí, protože ty jsou chráněny zmíněným enzymem rhodanáza, jenž kyanid neutralizuje.

Etnikum, které se živí meruňkami

Teorii o protirhttps://www.ireceptar.cz/res/data/167/020127.jpgakovinovém působení vitaminu B17 podle všeho dokládá i zdravotní stav příslušníků asijského kmene Hunza. Nejvýznamnější součástí denní stravy tohoto kmene, žijícího na pakistánsko-indickém pomezí, jsou meruňky, kterým se v místním klimatu dobře daří.

Za nejhodnotnější část ovoce přitom považují právě jádra, které konzumují ve velkém množství. Místní obyvatelé meruňky jedí denně – jak čerstvé v době zrání, tak sušené během zimních a jarních měsíců. Všichni se těší pevnému zdraví, dožívají se vysokého věku a nikdo z nich nikdy neonemocněl rakovinou.

Valná část vědců, kteří zkoumali jejich zdravotní stav, se shodla na tom, že jejich výborný zdravotní stav je důsledkem vysokého příjmu vitaminu B17 a dalších důležitých vitaminů a minerálních látek v každodenní stravě.

Zdroj: https://www.readersdigest.cz/magazin/zdravi/vitamin-B17-lek-proti-rakovine#sthash.DsLduKZJ.dpuf

Zpět