Tajemství skořice: hubne se po ní, prodlužuje věk, léči...

15.11.2013 00:00

„Měla jsem delší čas zdravotní potíže a když jsem se konečně dostala k tomu, že jsem si oběhala různá vyšetření, zjistilo se, že mám cukrovku. A já bych byla ráda, kdyby mi nějaký léčitel řekl, zda to může mít souvislost s tím, že jsem měla v poslední době pořád chuť na skořici. Sypala jsem si ji do mléka, přidávala jsem ji snad do všeho, co jsem pekla. I teď, když už jsem pod kontrolou lékaře, mi pořád strašně příjemně voní. Dřív jsem na ni tak zatížená nebyla…“ píše paní Dana S. z Kladenska.

Jak jsme zjistili, jistou souvislost skutečně vyloučit nelze. Je docela možné, že tak tělo projevilo, co mu chybí. Aromatická skořice je v řadě ohledů prospěšná zdraví lidského organismu a Americká diabetická společnost ji dokonce pacientům s cukrovkou druhého typu vřele doporučuje. Výzkum totiž mimo jiné prokázal, že brání inzulinové rezistenci a snižuje hladinu krevního cukru téměř o 30 procent! Ve svém efektu tak předčí i některé diabetické léky. Jisté je, že skořice je v centru pozornosti vědeckého světa, objevují se nové a nové zprávy o tom, jaké skvělé má účinky. Podívejme se tedy, kdy a na co ji ještě můžeme využít.

Bylinkáři i akupunkturisté ji uznávají pro její zahřívací schopnosti, v tradiční čínské medicíně bývá předepisována v kombinaci se zázvorem proti nachlazení, pomáhá ovšem i v případě poruch spjatých s meridiánem ledvin, zlepšuje trávení. Traduje se, že v době, kdy řádila epidemie španělské chřipky (1918), byli proti ní překvapivě imunní lidé pracující v továrně na skořici. To zaujalo izraelské odborníky, kteří se ovšem nechali inspirovat i biblickou zmínkou o tom, že vysoce postavení kněží používali svatý olej s obsahem skořice. V laboratořích pak ověřili, že takový olej s vysokým obsahem výtažků skořice může chránit i před viry, které způsobují ptačí chřipku. Proto nyní zjišťují, zda by dokázal chránit lidský organismus i před virem HIV.

Studie z jiného kouta světa zase potvrdily, že skořice může snižovat procento tělesného tuku a zvýšit svalovou hmotu. Proto už se také můžeme setkat se skořicovými zábaly, jejichž výsledkem je úbytek objemu, detoxikace organismu i zlepšení vzhledu pokožky. Výzkumy také ukázaly, že skořice stimuluje a posiluje funkce mozku a má rovněž antimikrobiální účinky (zastavuje růst škodlivých bakterií, plísní a kvasinek). A kromě toho vědci také vědí, že je skořicová silice vysoce účinným repelentem proti komárům. Koneckonců, účinky skořice můžete podle rad a receptů vyzkoušet sami (i zde však platí – opatrně, protože skořice může způsobovat alergické reakce a těhotné ženy by se jí měly ve větším množství vyhnout).

Nemoci srdce: Smíchejte med a mletou skořici, mažte směs na chléb a ten jezte pravidelně k snídani. Snižuje se tím hladina cholesterolu v krvi, je to prevence proti infarktu. Med a skořice vracejí pružnost cévám a žilám.

Artritida: Denně ráno a večer pijte jeden šálek horké vody s 2 lžičkami medu a 1 malou lžičkou skořice. Výsledky průzkumu na univerzitě v Copenhavenu ukázaly, že z 200 pacientů léčených lžící medu a lžičkou skořice před snídaní bylo 73 úplně zbaveno bolesti. Do měsíce začali chodit bez bolestí i nemocní, kteří se nemohli pohybovat.

Infekce močového měchýře: Rozpusťte 2 lžíce medu a 1 lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypijte. Tím se odstraní infekce močového měchýře a močových cest.

Cholesterol: 2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice smíchejte s 2 dcl horké vody. Je prokázáno, že u některých pacientů tento nápoj dokáže snížit hladinu cholesterolu o 10 procent do 2 hodin po požití. Velmi to pomáhá, užívá-li se tato medicína pravidelně 3krát denně.

Nachlazení: Kdo trpí častým nachlazením, měl by užívat 3krát denně lžíci vlažného medu se lžičkou skořice po dobu 3 dnů. Tím se vyléčí nachlazení, chronický kašel a pročistí se zároveň i průdušky.

Potíže se žaludkem: Med se skořicí úspěšně léčí bolesti žaludku a zabraňuje vzniku žaludečních vředů.

Plynatost: Studie prováděné v Indii a Japonsku ověřily, že med a skořice zabraňují tvoření nadbytečných plynů při trávení.

Posílení imunitního systému: Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry, bakteriemi.

Těžký žaludek: Lžička skořice a 2 lžíce medu před jídlem zabraňují zvýšení kyselosti žaludku i u nejtěžších jídel.

Dlouhověkost: Čaj vyrobený z medu a skořice - je-li brán pravidelně - mírní potíže spojené se stářím. Vezměte 4 lžíce medu, 1 lžíci skořice a uvařte jako čaj spolu se 3 šálky vody. Pijte šálek 3krát denně. To udržuje kůži čerstvou a hebkou až do vysokého věku.

Kožní potíže: Lžička skořice a 3 lžíce medu se smíchají. Pasta se aplikuje na pupínky před spaním a ráno se smyje teplou vodou. Když to děláte denně, pupínky do týdne zmizí i s kořeny.

Kožní infekce: Aplikace medu a skořice na postižená místa léčí ekzémy i pásový opar a všechny typy kožních infekcí.

Obezita: Každý den ráno (půl hodiny před snídaní na lačný žaludek) a večer (před spaním) vypijte šálek medu se skořicí. Pravidelné užívaní sníží váhu i u mimořádně obézních osob, zabraňuje usazování tuku i při požívání mimořádně tučných jídel.

Chronická únava: Cukr obsažený v medu pomáhá při regeneraci tělesných sil. Senioři užívající med a skořici v poměru jedna ku jedné jsou čilejší a ohebnější. Dr. Milton, který prováděl několikaletý výzkum, tvrdí, že lžíce medu a malá lžička skořice smíchané s vodou a užívané několikrát denně (a hlavně kolem třetí hodiny odpoledne, kdy začíná klesat tělesná výkonnost) obnoví do týdne vitalitu těla.

Zápach z úst: Smíchejte ráno lžíci medu a lžíci skořice s horkou vodou, vykloktejte. Váš dech zůstane svěží po celý den.

Zpět