Indické koření kurkuma je prevencí diabetu a obezity

23.06.2008 14:10

NEW YORK

https://media.novinky.cz/129/131297-top_foto2-50xnv.jpg?1236751196Tradiční indické koření kurkuma získalo opět kredit v očích lékařů, když se americkým odborníkům podařilo prokázat, že je vhodnou prevencí cukrovky a může pomáhat také v boji proti obezitě. V minulosti přitom vědci zjistili, že kurkuma obsahuje látky účinkující jako prevence rakoviny a onemocnění srdce a cév.

Kurkumin blahodárně působí v lidském těle jako účinný antioxidant.

Protizánětlivá a antioxidační látka kurkumin dokáže výrazně snižovat rezistenci organismu vůči inzulínu a je tak prevencí diabetu typu 2. Sloučenina dokáže zároveň snižovat záněty v tukové tkáni a usnadňuje hubnutí.

U myší snižuje výskyt zánětů a cukrovky

Ve studii provedené na laboratorních hlodavcích pak endokrinolog Drew Tortoriello zjistil, že zvířata užívající kurkumu byla mnohem méně náchylná ke vzniku diabetu typu 2.

A navíc pak obézní myši krmené kurkumou měly v tukové tkáni méně zánětů. Po konzumaci kurkumy došlo také k malému, ale přesto signifikantnímu úbytku váhy hlodavců.

„Je příliš brzy na to, abychom mohli říct, že zvýšenou konzumací kurkuminu u obézních lidí s cukrovkou dojde ke stejnému efektu,“ uvedl doktor Tortoriello.

Kurkumin však blahodárně působí v lidském těle jako účinný antioxidant a působí tak v prevenci rakoviny vyvolané účinky volných radikálů.

Zdroj:  www.novinky.cz/zena/zdravi/143184-indicke-koreni-kurkuma-je-prevenci-diabetu-a-obezity.html

Zpět