Sezamové semínko

24.11.2013 23:19

Sezam indický (Sesamum indicum) údajně pochází z Afriky, největší oblibu a široké uplatnění nachází především v oblasti Indie a Číny. U nás se užívá zejména v pekárenství, jeho semínka slouží na posypávání nejrůznějších druhů pečiva.

Sezamová semínka se užívají v tradiční čínské medicíně, přiřazují se k ledvinám a játrům. Sezamový olej získaný lisováním ze semínek sezamu pak patří k základním olejům v ajurvédském léčebném systému, přisuzují se mu mj. zvlhčující a chladivé účinky.

V zemích Asie se sezam a sezamový olej užívá také jako součást nejrůznější pokrmů. Více v sekci Recepty.

V Asii jsou známá také hnědá a černá sezamová semínka, která doplňují semínka bílé až zlatavé barvy, která se vyskytují nejčastěji.

 

Cenné složení zlatavých semínek

Drobná sezamová semínka v sobě skrývají velkou sílu, která údajně dokáže lámat skály. Tato semínka představují snad nejstarší druh koření a ve výživě jsou jedny z nejzdravějších semínek vůbec.

Jsou přírodním zdrojem karotenů, vitamínů A, řady vitamínů skupiny B a nenasycených mastných kyselin. Z minerálních látek se pak mohou chlubit vysokým obsahem vápníku, hořčíku, železa, zinku, manganu, niklu nebo draslíku. Sezamová semínka a sezamový olej také vynikají obsahem látky zvané sezamol s výrazným antioxidačním působením.

 

Prospěšné účinky na lidské zdraví

Díky svému cennému složení semínka příznivě ovlivňují řadu zdravotních obtíží, pomáhají při onemocněních očí a sliznic, mají pozitivní vliv na vzhled pokožky, vlasů a nehtů.

  • Pro vysoký obsah minerálu působí sezamová semínka jako prevence osteoporózy, prospívají kostem, chrupavkám i zubům. Vysoký obsah železa je prospěšný při chudokrevnosti.
  • Sezam stimuluje také nervový systém, pomáhá tak při depresích a neurologických poruchách.
  • Sezamová semínka napomáhají zvyšovat imunitu, podporují metabolismus, aktivují organismus při únavě. Jsou proto vhodná pro těžce pracující či sportovce.

To platí jak pro sezamová semínka, tak pro sezamový olej, který se z nich lisuje.

 

Zdroj: www.lnenaseminka.cz/biopupalkovyolejtipy

 

 

Zpět