Vitamin C snižuje krevní tlak

07.01.2000 00:00

Denní podávání 500 mg vitaminu C snižuje krevní tlak u hypertoniků. Zprávu přinesla televizní stanice BBC. Podle vyjádření prof. Balza Freie z ústavu Linuse Paulinga v americkém Oregonu je taková léčba velice výhodná. Není spojena s nežádoucími účinky, je levná a má další zdraví prospěšné vlastnosti. Zvláště účinná je tato terapie, pokud se vitamin C přijímá v ovoci a zelenině.

Prof. Frei provedl studii se 45 pacienty s vysokým krevním tlakem, ale různého věku, pohlaví a rasy. Lidé se závažnějšími komplikacemi jako je diabetes a ischemická choroba srdeční ovšem nebyli do studie zařazeni. Úvodní dávka 2000 mg vitaminu C neměla na pacienty, měřené po dvou hodinách, žádný vliv. Dávky 500 mg užívané během měsíce každý den však vedly k průměrnému poklesu krevního tlaku o devět procent.

Vitamin C nemá účinek na krevní tlak normotoniků. Proč působí u hypertoniků, není úplně jasné. Prof. Frei pro BBC uvedl, že tento vitamin pracuje jako antioxidant, který pomáhá organismu udržovat příslušné hladiny oxidu dusnatého, tedy látky způsobující vazodilataci a tím pokles krevního tlaku.

Doporučená dávka vitaminu C je ve Spo-jených státech 60 mg na den. Prof. Frei spolu se svými kolegy navrhuje, aby tato dávka byla alespoň zdvojnásobena.

https://zdravi.e15.cz/clanek/mlada-fronta-zdravotnicke-noviny-zdn/vitamin-c-snizuje-krevni-tlak-123612

Zpět