Vitamín B17 - lék proti rakovině?
17.11.2013 22:18Meruňková jádra jsou hořká, obsahují ale velmi cennou složku - vitamín B17. Podle mnohých odborníků je to lék proti rakovině.
Autor redakce iReceptar.cz
Moderní medicína bojuje proti rakovině chirurgickými zákroky, radioterapií, chemoterapií, biologickou léčbou. Ukazuje se však, že zásadní význam má i prevence. Vedle zdravého životního stylu odborníci doporučují užívat látku zvanou vitamin B17.
Diskusi nad vitamínem B17 rozpoutala kniha Svět bez rakoviny - příběh vitamínu B17, kterou napsal americký spisovatel a producent dokumentárních filmů G. Edward Griffin. Jeho teorie má mnoho zastánců, ale i odpůrců. Přečíst si ji ale určitě neškodí.
Co je vitamin B17?
Už velmi dlouho se okolo této „zázračné sloučeniny“ vede široká diskuze o jejích protirakovinných účincích.
Vitamin B17 je v podstatě obchodní označení pro látku ve světě známou pod názvem laetril. Laetril obsahuje mimo jiné i polosyntetickou molekulu látky amygdalin. Ten můžeme najít ve více než 1200 rostlinách, především však v jádrech meruněk a hořkých mandlí. Dalším zdrojem této látky jsou i jádra z různých druhů ovoce, jako jsou třeba jablka, hrušky, třešně či švestky, ale najdeme ji i v ostružinách, malinách nebo také v luštěninách.
Terapeutické účinky derivátů z hořkých mandlí využívali již ve staré Číně. Do moderních laboratoří se vitamin B17 dostal v devatenáctém století, kdy si chemik Bohn při destilaci tekutiny z hořkých mandlí všiml, že se uvolňuje kyanovodík. Tento poznatek přenesli do svých výzkumů dva francouzští chemici Pierre-Jean Robiquet a A. F. Boutron-Charlard, kteří v roce 1830 oddělili z meruňkových jader krystalickou látku, kterou nazvali amygdalin.
Do výzkumu se na začátku 50. let dvacátého století přidali i otec a syn Krebsovi. Otec Krebs, lékař v San Francisku, se k amygdalinu dostal vlastně náhodou, když chtěl vylepšit chuť ilegální whisky. Jeho syn pak o něco později upravil otcův extrakční proces a výsledek nazval laetril (někdy se používá i název nitrilosid). Tato ve vodě rozpustná látka se někdy označuje jako přírodní chemoterapeutikum.
Jak může pomoci?
Zdravé a nádorové buňky se liší svou biochemickou výbavou. Zdravé buňky obsahují kromě jiného enzym nazvaný rhodanáza (ve zmutované tkáni zhoubných nádorů zcela chybí) a nádorové buňky, bez ohledu na typ rakoviny, zase enzym beta-glukosidáza. Právě ten je údajně možné použít k jejich zničení.
Jak to funguje? Čistý vitamin B17 obsahuje vázaný kyanid, který se uvolňuje při kontaktu s enzymem beta-glukosidáza. Volné molekuly kyanidu usmrcují nádorové buňky, zdravým buňkám ovšem neškodí, protože ty jsou chráněny zmíněným enzymem rhodanáza, jenž kyanid neutralizuje.
Etnikum, které se živí meruňkami
Teorii o protirakovinovém působení vitaminu B17 podle všeho dokládá i zdravotní stav příslušníků asijského kmene Hunza. Nejvýznamnější součástí denní stravy tohoto kmene, žijícího na pakistánsko-indickém pomezí, jsou meruňky, kterým se v místním klimatu dobře daří.
Za nejhodnotnější část ovoce přitom považují právě jádra, které konzumují ve velkém množství. Místní obyvatelé meruňky jedí denně – jak čerstvé v době zrání, tak sušené během zimních a jarních měsíců. Všichni se těší pevnému zdraví, dožívají se vysokého věku a nikdo z nich nikdy neonemocněl rakovinou.
Valná část vědců, kteří zkoumali jejich zdravotní stav, se shodla na tom, že jejich výborný zdravotní stav je důsledkem vysokého příjmu vitaminu B17 a dalších důležitých vitaminů a minerálních látek v každodenní stravě.
Zdroj: https://www.readersdigest.cz/magazin/zdravi/vitamin-B17-lek-proti-rakovine#sthash.DsLduKZJ.dpuf
———
Zpět