Učinkuje skutečně léčba medem a skořicí? Co je dobré o tom vědět

15.11.2013 00:00

Tara Green

Nováčci v oblasti holistické léčby běžně s nadějemi žasnou nad zprávami o medu a skořici, jako o zázračném všeléčivém prostředku. Skeptici na druhé straně nešetří posměchem nad označováním medu a skořice coby léku a poukazují skutečnost, že nejvíce článků o léčebných přínosech této dvojice potravin pochází z článku, který byl zveřejněn poprvé v roce 1995 v deníku The Weekly World News. Pravda je ovšem taková, že med se skořicí jsou už celá století využívány k péči o zdraví, avšak účinky jejich užívání závisí z převážné části na životním stylu, energetické aktivitě a na takovém způsobu stravování, kde převažují potraviny v přírodním stavu.

Tradiční léčitelství

Tradiční čínská medicína například nahlíží na skořici jako na zdroj energie jangu a proto ji používá k léčbě potíží pocházejících z přebytku jinu, jako je třeba nachlazení. Med je zde pokládán za neutrální substanci - to znamená, že jsou v něm jang a jin vyvážené. Dávní léčitelé z indické ajurvédské tradice zase rozlišovali 8 různých variant medu, z nichž každá má své osobité léčivé účinky. A skořice zde bývala používána k léčbě nemocných dásní, erektivní disfunkce a mnoha jiných potíží.

Přínosy medu a skořice

Lidová moudrost v sobě stále ještě udržuje znalosti o léčivých schopnostech těchto dvou prostředků. Jsou stále využívány v mnoha situacích, hlavně ale mezi chudými pacienty, kteří navíc mívají omezený přístup k moderní zdravotní péči.

Med mívá přirozené antibakteriální vlastnosti. Pokud je používán na jizvy nebo popáleniny, zabraňuje infekcím a podporuje hojení. Pravidelné užívání medu se skořicí, pokud je kombinováno se zdravou stravou a přiměřenou tělesnou aktivitou, může být dobrou prevencí proti srdečním chorobám, neboť pomáhá odstraňovat usazeniny v tepnách.

Pití vlažné vody, ve které jsou rozpuštěny med a skořice, mívá rovněž příznivé účinky na močový měchýř, neboť jej čistí a odstraňuje z něj infekce. Pravidelné pití tohoto nápoje dokáže navíc ulevit a v některých případech i úplně vyléčit bolest pocházející od artritidy.

Tento nápoj navíc ještě i posiluje imunitní systém a pomáhá zvládat nachlazení i některé virové nákazy. Aplikace pastového medu se skořicí na zanícené dásně dokáže ulevit od bolesti nebo krvácení a zpomalit další šíření zánětu.

Když jsou užívány společně, mívají med se skořicí ještě mnoho dalších účinků: zlepšují trávení, pomáhají proti plynatosti, dodávají tělu energii, zvyšují pozornost či také podporují tělesnou aktivitu.

Jako dva nejvýznamnější přínosy medu a skořice bývají popisovány posilování schopnosti vyrovnat se s nadváhou a působení proti některým formám rakoviny. I když takovéto účinky dosud nebyly spolehlivě prokázány, příroda nám i tak poskytuje překvapivé množství léčivých substancí, z nichž většina také ještě nebyla testována medicínskou vědou. Pokud byste však při léčbě rakoviny spoléhali pouze na med a skořici, nebylo by to prozíravé.

Jak dosáhnout maximálních účinků

Skořice a med mohou posílit vaše zdraví - a to jak odděleně, tak i ve vzájemné kombinaci. Dnešní závislost na farmaceutickém průmyslu nás přivedla k falešné víře, že léky by měly být schopny nás léčit i bez ohledu na náš současný životní styl. Pokud ale pozorně sledujete informace o zdravotní péči, brzy možná zjistíte, že „kouzelné střely“ farmaceutického průmyslu umožňují, aby se jedna skupina příznaků nemocí ztrácela, zatímco se současně začíná objevovat skupina nová.

Nemoc bývá důsledkem nerovnováhy a proto zpětné nalezení zdraví a vyváženosti vyžaduje přehodnocení způsobu našeho života. Lenoch povalující se doma v křesle, který si k večeři dává smažená kuřata a hranolky a k nim bude užívat med se skořicí, asi těžko zaznamená nějaké léčebné přínosy. Daleko účinnější může být takováto léčba tehdy, když si budete med a skořici připravovat jako součást vašeho zdravého životního stylu.

Originál: www.naturalnews.com/034280_honey_cures_cinnamon.html

Více zde: https://www.uspesna-lecba.cz/co-se-vas-tyka/ucinkuje-skutecne-lecba-medem-a-skorici-/

Zpět