Trávící kyselina a Betain HCL

15.11.2013 00:00

Souvisí žaludeční trávicí kyselina s obranyschopností?

Je to již 20 let, kdy u mě došlo k prvnímu příznaku pálení žáhy. Při oznámení tohoto problému mi tehdy ještě dětská obvodní lékařka nevěřila a žádala mě o vzorek. Nechal jsem to být a řešil tento problém běžným způsobem – mlékem, sýrem, následně pak Anacidem i jedlou sodou. Pálení žáhy se průběžně zhoršovalo do mých 32 let. Za tuto dobu „praxe“ jsem byl schopen již předem odhadnout, kdy mi jaká potravina způsobí či zhorší pálení žáhy. Záleželo na kvalitě potraviny, zejména na obsahu konzervantů, umělých barviv, umělých sladidel a dalších nežádoucích látek, jako jsou například zbytky z postřiků či plísně – tedy záleželo na obsahu látek, abnormálně zatěžující trávení. Musím poznamenat, že v této chemicko-potravinové době je celkem umění nalézt potravinu, nepříliš zatěžující trávení.

Je to jinak, než se tvrdí

Jistě si říkáte – to je pěkný nesmysl. Pálení žáhy je přece jasný přebytek trávicích kyselin. Bohužel musím konstatovat, že je to velký omyl. V naprosté většině případů, kdy se vyskytuje pálení žáhy, se také vyskytuje v žaludku nežádoucí Helicobacter pylori, deformující reflux (místo mezi jícnem a žaludkem). Tato bakterie nesnáší klasickou trávicí kyselinu, a proto nemůže být v tomto případě v žaludku „ta pravá“ trávicí kyselina chlorovodíková. Kyselina vyskytující se při pálení žáhy tedy rozhodně s trávením nemá mnoho společného.

 

Trávicí kyselina v podobě tablet „Betaine Hydrochloride“

Při řešení nejen svých zdravotních problémů na internetu mě byl doporučen článek o trávicí kyselině a o jejím vlivu na organizmus. Po přečtení článku jsem nelenil a objednal ze zahraničí tablety „Betaine Hydrochloride“ (známý také jako „Betain HCL“ či „Hydrochloric acid“), tedy tablety uvolňující kyselinu chlorovodíkovou při styku s tekutinou (pochopitelně jde o tablety pro podporu trávení u lidí). Tablety obsahovaly kromě zmíněné látky ještě několik dalších enzymů, jako jsou pepsin, bromelain a papain. Při užívání těchto tablet jsem vysledoval zlepšení trávení i kvality stolice a po několika měsících zjistil, že mě pálení žáhy přestalo téměř úplně trápit. Tyto tablety (dokonce i samotnou naředěnou kyselinu chlorovodíkovou ve stopovém množství ve vodě) vyzkoušeli i další lidé, se kterými jsem byl v kontaktu. U naprosté většiny došlo ke zlepšení trávení, lepšímu vstřebávání vitamínů, minerálů, ale i k zvýšení účinků bylinných produktů. Avšak z nějakého důvodu, který není schopen nikdo zatím vysvětlit, se ve velkém množství případů znatelné zlepšení dostavilo ne při prvním, ale až při dalším užití.

Zlepšení nejen trávení

Účinkem tablet Betainu HCL jsme byli opravdu překvapeni. Působí velice dobře i při bolestech hlavy, rychle také odstraňuje škytavku. Nečekali jsme tak univerzální použití těchto tablet a dospěli jsme k názoru, že dostatek trávicí kyseliny může být zásadním předpokladem pro obranyschopnost a tedy i pro celkové zdraví.

Vitamín C – dále užívat, či nahradit?

Nejbližším bratrem trávicí kyseliny chlorovodíkové je bezpochyby vitamín C (kyselina l-askorbová, E300). Ovšem aby bylo dosaženo podobného účinku syntetického vitamínu C, jako u kyseliny chlorovodíkové, je potřeba užít mnohonásobně většího množství, běžně uváděného za téměř nebezpečné – kolem 10 gramů i více, ale i přesto nebylo dosaženo všech pozitivních účinků, jako při doplnění trávicí kyseliny z tablet či roztoku. Tento fakt nás velice překvapil. Také obyčejná čerstvá citrónová šťáva má lepší účinek než podobné množství syntetického vitamínu C. I při požití čerstvé citrónové šťávy naředěné ve vodě, dojde v případě pálení žáhy ke zlepšení, avšak při užití podobného množství syntetického vitamínu C nikoliv, přičemž u naředěné syntetické kyseliny citrónové naopak dojde ke zhoršení. Z tohoto důvodu je možné usoudit, že syntetická kyselina citrónová, často přidávaná do nápojů, není pro trávení prospěšná, spíše naopak. Obsahuje snad pravá citrónová šťáva kromě vitamínu C a kyseliny citrónové ještě i nezanedbatelné množství kyseliny chlorovodíkové? Pokud pravá citrónová šťáva obsahuje tuto kyselinu, pak je potřeba míchat citrónovou šťávu nekovovým předmětem a pouze ve studené či vlažné vodě (popř. v čaji apod.), aby nedošlo ke zničení této kyseliny. Při vyšších teplotách kyselina chlorovodíková vyprchá a při kontaktu s kovem reaguje. Běžně se setkáváme s tvrzením, že citrón, jako takový, obsahuje velice malé množství vitamínu C. Má to být snad důvod, proč nemáme užívat čerstvou citrónovou šťávu a radši užívat tablety či kapsle se syntetickým vitamínem C?

Citrón je citrón

Také jistě znáte tzv. citrónky – jde o náhražku citrónové šťávy, často prodávanou ve žlutých plastových nádobkách. Kromě zanedbatelného množství pravé citrónové šťávy, obsahují syntetickou kyselinu citrónovou i vitamín C. Když se na to podívám ze svého pohledu – se svými zkušenostmi, zvolil bych pro své zdraví rozhodně původní produkt v podobě citrónu.

Krátkodobé nemoci a trávicí kyselina

Určitě nelze tvrdit, že dostatkem trávicí kyseliny chlorovodíkové jsou vyřešeny všechny zdravotní problémy, natož v rekordním čase. Chřipkou či angínou zcela určitě onemocní i lidé s dostatkem trávicí kyseliny. Záleží zcela jistě na síle získané nemoci. V každém případě při doplňování trávicí kyseliny chlorovodíkové dojde u jedinců s častějším výskytem nemocí k celkovému úbytku zdravotních problémů, i k rychlejšímu uzdravení zbývajících jedinců. Určitě znáte případy, kdy při chřipce, angíně nebo i při zvýšené teplotě nemáte naprosto na nic chuť. Tělo si v tomto případě snaží nashromáždit maximum energie související s trávicí kyselinou a využít ji na boj s nemocí. Logickou úvahou tedy není vhodné zatěžovat při těchto stavech trávení.

Doplnění trávicí kyseliny navrací sílu bílým krvinkám

Nemálo případů potvrzuje návrat síly i množství bílých krvinek při doplnění trávicí kyseliny. Velmi často toto tvrzení potvrzují lidé navštěvující chemoterapii včetně ozařování, avšak i ostatní lidé, absolvující krevní odběry u svého obvodního lékaře.

Únava s trávením souvisí

Jistě znáte stavy, kdy je Vám těžko při konzumaci většího množství potravin (lidově řečeno, že se přežerete). Tvorba žaludeční kyseliny je omezená, dojde k únavě. Obranyschopnost bývá při těchto stavech oslabená. Trvá často delší dobu, než se tento stav uklidní. Při užití tablety Betaine HCL, můžete zrychlit trávení a urychlit v žaludku trávicí proces.

I u nejtěžších nemocí může pomoci

U dlouhodobějších zdravotních problémů má trávicí kyselina zcela jistě zásadní vliv. Dochází ke zlepšení u naprosté většiny dlouhodobějších chorob, na které si v této chvíli vzpomenete. Obranyschopnost nemá za úkol likvidovat jen nežádoucí viry a bakterie, ale i čistit tělo od zdraví neprospívajících kyselin, přebytečných minerálů, či jiných, pro organizmus nevhodných látek.

Když to jednou začne, není úniku

Můžete se pomalu dostávat do situace, kdy vaše obranyschopnost bude tak zaměstnávána, že se trávení téměř zastaví. V té chvíli je velice pravděpodobná kumulace zdravotních problémů. Na krevních testech vám doktor oznámí „vše v pořádku“, a že by bylo vhodné navštívit psychiatrii. O takových případech jste již jistě slyšeli.

Vše hezky postupně

Obranyschopnost má své priority v likvidaci zdravotních problémů. Pokud trpíte nějakou dlouhodobější chorobou a začnete doplňovat trávicí kyselinu, je celkem možné, že obranyschopnost začne řešit nejprve jiné zdravotní potíže, lehčeji odbouratelné. Tento účinek poznat můžete, ale také nemusíte. Je celkem pravděpodobné, že pro vyřešení zdravotního problému budete potřebovat doplňovat trávicí kyselinu delší dobu, zejména při nevhodném výběru potravin. Abyste dosáhli úplného uzdravení, samotný dostatek trávicí kyseliny nemusí vyřešit vše, avšak je základem pro správnou funkci obranyschopnosti.

Skočíme na pivo, dáme si pár panáků

Stává se vám, že se probudíte s „bolehlavem“ po nějakém večírku? Zřejmě jste zkonzumovali větší množství nekvalitních nápojů, doslova zničujících trávicí kyselinu. Po zničení této kyseliny se nežádoucí látky dostaly do celého těla. Tomu lze předcházet, stačí před spánkem doplnit žaludeční kyselinu. Pokud zapomenete, lze taktéž řešit tento „bolehlav“ následující den doplněním trávicí kyseliny, avšak už před ulehnutím byla vaše obranyschopnost prakticky na nule. Samozřejmě nejlepším řešením je vyvarovat se nekvalitních nápojů a potravin.

Nežádoucí účinky

Samozřejmě se můžete ptát, jestli hrozí nějaké vedlejší účinky. Vzhledem k tomu, že kyselina, kterou doplňujeme, je prakticky shodná s kyselinou trávicí, nemusíme se obávat nějakých vedlejších účinků, známých u produktů běžné farmacie. V případě správného užívání žádné vedlejší účinky nehrozí, mohou se objevit stavy spojené s detoxikací (tlak na játrech, bolesti ledvin apod.). Jiné problémy se mohou dostavit při neúměrném zahlcení organizmu kyselinou chlorovodíkovou. Při užití tablet bývají problémy velmi zřídka, jedině při užití většího množství tablet zároveň. Neznám zatím žádný případ, kdy užití jedné tablety způsobilo nějaké zdravotní problémy, pokud se dostala přímo do žaludku a neuvízla v jícnu. Při uvíznutí v jícnu se může objevit podobný pocit jako při pálení žáhy, v tom případě je dobré tabletu více zapít. Při užití tekuté málo naředěné kyseliny chlorovodíkové jsou rizika prakticky pravidlem, také není ideální přehlcení žaludku touto kyselinou, i když dostatečně naředěnou. Velmi často stačí, a zdá se být bezpečné, nakapat jen několik kapek 3,5% kyseliny chlorovodíkové do klasického hrnku či sklenice s vodou. Je pochopitelně lepší nic nepřehánět. Potřeba množství doplnění trávicí kyseliny bývá často poměrně rozdílná a těžko se odhaduje.

Kdo nevyzkouší, nepochopí

Při nejrůznějších konzultacích jsem se setkal s velkým množstvím nesouhlasů. Zejména od lidí, kteří nechtěli nebo neměli příležitost si tato tvrzení vyzkoušet či jinak potvrdit. Naopak lidé, s nejrůznějšími zdravotními problémy, doplňující trávicí kyselinu, potvrzují, že došlo v každém případě ke zlepšení, a často k velmi znatelnému.

Zdroj: Článek, který byl otištěn v únorové Regeně 2011

Zpět