Skořice a její léčivé účinky

15.11.2013 00:00

Skořice a její léčivé účinky

DaNae Johnson

https://uspesna-lecba.cz/_files/200000252-4c3414d2a9/sko%C5%99ice.jpeg

Skořice se v podobě nutriční přísady stala v USA velmi populárním doplňkem. Je levná, nezávadná a s prokazatelnými zdravotními přínosy. Většina lidí ji užívá i v podobě kapslí. Ještě účinnějším způsobem, jak využít její prospěšnosti, je přidávat ji do koktejlů nebo z ní vařit čaj.

 

Který druh skořice je nejlepší?

Pokud jste se někdy zajímali o rozdílnost dostupných druhů skořice, pravděpodobně jste zaznamenali, že jeden její druh je tmavě hnědý, zatímco druhý je žlutohnědý. Tyto dva druhy skořice pochází skutečně ze dvou druhů rostlin. Druh cassia, používaný například v kari koření a v čínské a korejské kuchyni, je tmavě hnědý. Varianta s názvem zeylanicum má světlejší barvu a pochází z Ceylonu.

Předmětem klinických pokusů a studií byla tmavě hnědá odrůda skořice. Tato je odedávna používána v čínské, ájurvédské a řecké medicíně jako prostředek proti diabetu a trávicím potížím. Je to rostlina, prozkoumávaná v mnoha významných studiích, prováděných hlavně v Pákistánu a monitorovaných zdravotními organizacemi z USA a Holandska.

Odborné studie o skořici

Jedna z prvních studií se zajímala o skořici jako léčivý prostředek proti diabetu - byla podávána v denním množství 1, 3, nebo 6 gramů po dobu 40 dní. Vědci v Pákistánu zjistili u lidí s diabetem tyto účinky:

  • hladina cukru v krvi se snížila o 18-29% (to představovalo pokles o 1-2,5 mM)
  • LDL cholesterol poklesl o 7-27%
  • celkový cholesterol se snižoval o 12-26% beze ztráty ochranného HDL cholesterolu
  • hladina triglyceridů se snižovala o 23-30%

Přínosy užívání skořice vždy trvaly i po ukončení jejího užívání. To znamená, že pokud je skořice užívána pravidelně, není nutné ji brát každý den, aby se dostavily všechny přínosy v podobě snižování krevního cukru a hladin LDL cholesterolu a triglyceridů. V zájmu vyvolání léčebného účinku skořice je však nutné zmínit závěr jedné nedávné studie, která nezaznamenala téměř žádné účinky po 14 dnech jejího užívání. Podle všeho je potřeba s užíváním vydržet alespoň po dobu 40 dnů, než si můžete dovolit přestávky a přitom využívat její ochranné účinky.

Od první publikace studií z Pákistánu v roce 2003 se na účinky skořice zaměřilo nejméně 52 dalších odborných prací. Většina oponentur se opírala o věcné tvrzení, že samotná skořice nemůže dostatečně upravit plně rozvinutý diabetes. Pro diabetiky by ale mohla skořice být jednou z mnoha různých cest léčby. Je ale potřeba upozornit, že lidé, kteří užívají léky, jako je inzulin nebo přípravky na zředění krve, by měli napřed konzultovat se svým lékařem, než začnou užívat větší množství skořice.

Skořice přidávaná do kokteilů (smoothies)

Je hlavně důležité si uvědomit, že neplatí, že čím víc skořice, tím lépe. Optimální denní dávka bývá kolem 3 gramů. Je to množství menší než čajová lžička - optimální množství, vhodné na větší sklenici.

Pokud chcete kupovat skořici ekonomicky, zvolte si balení ve větším množství. V tom případě ji však uchovávejte v utěsněné nádobě, aby si uchovala svou čerstvost.

Hodně receptů na koktaily se zmiňuje o možnosti přidávat skořici pro „obohacení chuti“, ale je dobré si zvyknout přidávat jednu čajovou lžičku na dvě sklenice nápoje. Její přidání ještě před mícháním zvyšuje aroma a příchuť, avšak můžete občas posypávat i povrch jako ozdobu.

Zdroj:    www.uspesna-lecba.cz/co-se-vas-tyka/skorice-a-jeji-lecive-ucinky/

Originál: https://www.naturalnews.com/028009_cinnamon_smoothies.html

Zpět