O ARONII

11.01.2014 07:17

TEMNOPLODEC ČERNÝ Aronia melanocarpa
Lidově je někdy označována jako černý jeřáb, což je v podstatě aronie naroubovaná na podnož ptačího jeřábu.

ČÍM NÁM ARONIE PROSPÍVÁ?

Aronie má plody s velkým množstvím fyziologicky cenných látek. Obsahuje bioflavonoidy - rutin a další flavonoidy s účinkem na stěnu cévní (dříve označované jako vitamín P), cukry, karoteny, antokyany, vitamíny PP, B2, B9, pektinové látky, třísloviny, velké množství fenolových sloučenin (4 až 6 procent), kyselinu sorbovou, která má konzervační účinek. Mají značný obsah železa, vápníku a mikroelementů - jako např.: bór, jód, fluór, mangan, měď, kobalt, molybden a další.

JÓD
Plody bez semen obsahují kolem 40 mikrogramů jódu na 100 g (v půdách dobře zásobených jódem až 400 mikrogramů na 100 g). Jde o prvek žádoucí zejména pro těhotné a kojící ženy a děti. U dětí má jód důležitou roli při rozvoji mozku a inteligence, při prevenci zubního kazu, a s dalšími obsahovými látkami aronie i na posílení imunitního sytému. U dospělých i dětí je jód důležitý pro činnost štítné žlázy, hormonální rovnováhu a ochranu před radioaktivním jódem. Plod aronie působí na štítnou žlázu nejen prostřednictvím jódu, takže dokáže regulovat více druhů poruch činnosti tohoto orgánu, jmenovitě hyperfunkci (zvýšenou činnost) i hypofunkci (sníženou činnost). Hovoříme o regulaci, harmonizaci činnosti štítné žlázy a je dnes již doloženo mnoho případů úspěšného léčebného působení na štítnou žlázu pomocí plodů aronie.

BIOFLAVONOIDY
Bioflavonoidy podporují působení vitamínu C a působí s ním často synergicky. Plody aronie jsou vhodné při zpevňování kapilár, léčbě hypertenze, aterosklerózy, nachlazení a zápalu plic. Konzumace ovoce s vyšším obsahem bioflavonoidů je velmi vhodná při vysokém krevním tlaku, stresu, chronických bolestech, zánětech (včetně zápalu plic) a skleróze.

RUTIN
Rutin obsažený v plodech se používá k výrobě léčiv proti vysokému krevnímu tlaku, ateroskleróze i žaludečním vředům. Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Snižuje LDL cholesterol. Také je významná jeho antioxidační aktivita. Zesiluje účinek vitaminu C.
 

VÝZKUM A BUDOUCNOST ARONIE

Již delší dobu probíhá v celém světě výzkum zdraví prospěšných účinků aronie v souvislosti:
s léčbou rakoviny tlustého střeva
• srovnávání krevního tlaku (zvyšování rychlosti proudění krve, což je vhodné při léčení hypertenze)
• snižování hladiny cholesterolu v krvi u nemocných aterosklerózou
• zpevňování kapilár
• vyrovnávání procesů vzruchů a útlumů v mozku a snižování emocionální nerovnováhy
• detoxikační prostředek, zejména na podporu ledvinových a jaterních funkcí


Plod aronie můžeme s klidem zařadit mezi přírodní vitamínové bomby a tzv. malé adaptogeny (rostlinný produkt zvyšující odolnost organismu proti stresovým situacím).

Pro zdraví je nejlépe konzumovat je za syrova, ale jejich chuť je takto více trpká (svíravá) než po kuchyňské úpravě. Lépe se proto konzumují ve formě přírodní 100% štávy nebo jinak upravené.

Zpět