Kurkumin zabíječ bakteriálních a virových patogenů

16.11.2013 00:00

Jeden ze vstupů do těla je střevo. Pro ochranu střeva je velice vhodné využít kurkumin v denní dávce cca 500 mg, s cílem ochránit tělo před bakteriálními a virovými patogeny a chronickými nemocemi.

Kurkumin má silné antioxidační účinky, protinádorové a protizánětlivé účinky, snižuje hladinu cholesterolu a jeví se, že by mohl být navíc důležitým činitelem při léčení rakoviny tlustého střeva a prostaty.

Kurkumin je flavonoid, označovaný také jako CI přírodní žluť 3, kurkumová žluť, turmerova žluť nebo diferuloylmethan, vyskytuje se v koření zázvoru - kurkumy, jež tvoří jednu ze složek karí. A dlouhodobě se mu připisuje celá škála léčivých schopností. Již dřívější studie prokázaly, že kurkumin dokáže porazit rakovinné buňky uměle vytvořené v laboratoři, kladné výsledky byly zaznamenány také u léčby cévní mozkové příhody či demence.

Kurkumin jako součást chemoterapie

V nemocnici v Leicesteru v současné době provádějí nové podávání kurkuminu, a to v rámci podávání léků během chemoterapie. Jen ve Velké Británii je rakovina tlustého střeva ročně diagnostikována u 40 000 lidí.

Když se nemoc v těle příliš rozšíří, je pacientům běžně podávána směs tří chemoterapeutických léků, přičemž u poloviny z nich ale nedochází k žádné reakci. U pečlivě vybraných 40 pacientů léčících se v Royal Infirmary and Leicester General Hospital nyní budou lékaři zkoumat efekty a projevy při podávání kurkuminu formou prášků, které budou dostávat sedm dní před standardním započetím chemoterapie.

"Jakmile se jednou rakovina tlustého střeva rozšíří, je léčba velmi náročná, hlavně také proto, že vedlejší účinky chemoterapie mohou významně ovlivnit, jak dlouho bude u pacienta léčba trvat," uvedl profesor William Steward, vedoucí studie. Dále sdělil, že testy na zvířatech kombinující kurkumin s chemoterapií "byly o sto procent lepší" než kterýkoliv z léků samostatně.


"Vyhlídka toho, že by kurkumin mohl zvýšit citlivost nádorových buněk k chemoterapii, je velmi nadějná. Znamenalo by to možnost podávat pacientům nižší dávky léků, čímž by se zmenšilo i riziko vedlejších účinků a pacienti by se tak mohli léčit déle." dodal.

K velmi příznivým a významným účinkům kurkuminu patří jeho vliv na trávicí ústrojí. Zlepšuje trávení tím, že podporuje žaludeční činnost, činnost jater a žlučníku. Zvyšuje tvorbu a vylučování žlučových kyselin a tím napomáhá trávení stravy bohaté na tuky. Kurkumin, jako antioxidant, je vhodný nejen při nádorových onemocněních, ale i při infekčních zápalech jater a toxickém poškození jater.

Zpět