Kurkumin: další ze super jídel

16.03.2011 00:00

Kurkumin patří mezi základní kameny asijské medicíny po staletí. Najčastěji se s ním setkáváme v kari koření, jehož je součástí.

https://www.osvalech.cz/images/kurkumin.jpgVědci často pojmenovávají kurkumin jako "superjídlo". Druhým dechem ale dodávají, že jeho stravitelnost je velice nízká (tedy využitelnost pro tělo). Takže si to shrňme. Máme tu látku, která pomáhá odbourávat tuk, potlačuje katabolizmus, chrání před pesticidy v potravinách a před poškozením jater, ALE špatně se vstřebává. Naštěstí tu máme nové studie, které nám prozradí, jak zvýšit využitelnost kurkuminu. 622 nových studií a stále nové přibývají. Pramen vědomostí o kurkuminu se rok od roku zvětšuje a vypadá to, že ještě nejsme zdaleka u konce.

Stejně jako forskolin, kurkumin účinkuje ve velké škále biochemických procesů v lidském těle, ale jak uvidíte, dělá ještě mnohem více. Ve studii uveřejněné v roce 2010 (1) považují kurkumin za:

  • antirakovinotvorný
  • antivirový
  • antiartrózní
  • antioxidační
  • protizánětlivý

https://www.osvalech.cz/images/graph.jpgJen je škoda, že valná většina ze studií byla prováděna na nemocných lidech. Dělání závěrů ohledně účinků na zdravý organizmus pak může býti obtížnější.

Bez ohledu na to se ukázalo, že kurkumin je vhodným doplňkem k léčbě osteoartritidy (2), ulcerativní kolitidy (zánětlivé onemocnění střev) (3) a také pomáhá při Alzheimerově chorobě (4).

Nyní se pojďme podívat podrobněji na některé z 622 posledních studií o kurkuminu.

Kurkumin... podporuje hubnutí

Kurkumin zlepšuje odbourávání tuků několika mechanizmy. Brzdí funkci enzymu zodpovědného za syntézu mastných kyselin a zlepšuje jejich metabolizaci (9-11).

Jiná studie ukazuje, že kurkumin umí snižovat hladinu masných kyselin v krvi skrz utlumení funkce mRNA v určitých typech enzymů (12).

Ochraňuje buňky před poškozením způsobené pesticidy v potravinách

S rostoucí popularitou organických potravin se vědci více zaměřují na pesticidy, které jsou používány v moderním zemědělství a jejich efekt na zdraví člověka.

Výzkumníci zjistili, že kurkumin snižuje oxidaci bílých krvinek v organizmu, zapříčiněnou používáním běžných pesticidů (9).

Takže pokud nekonzumujete jen organické jídlo, vezměte si k němu raději i kurkumin.

Snižování hladiny kortizolu a prevence před ztrátou svalové hmoty v dietě

Čínští výzkumníci přišli na to, že přidáním kurkuminu prasatům do žrádla, se snížila stresová reakce způsobená transportem. Stejné výsledky ukázaly i testy na krysách. Zdá se tedy, že tento účinek by mohl mít kurkumin na více živočišných druhů a tedy i na člověka (6).

Kurkumin může také hrát významnou roli v dietě, kdy nechceme přijít o svaly.

Kdybych popisoval detaily tohoto mechanizmu, zabralo by to na celý článek. Proto jen zakončím tento odstavec tvrzením, že při tvrdém omezení kalorického příjmu nám chrání svaly.

Zlepšuje stav cév v těle

Vědci z Thajska způsobili chemickou cestou pokusným krysám diabetes. Poté přidali do jejich jídla kurkumin a stav jejich cév se začal zlepšovat (5).

Zlepšuje stav střev a působí protizánětlivě

Kurkumin umí utlumovat enzym COX-2, stejně jako to dělá např. ibuprofen (pochopitelně ne ve stejné míře). To je tedy ta protizánětlivá funkce. Navíc nezpůsobuje žaludeční problémy jako tyto komerční pilulky.

Popravdě, kurkumin může ochránit vaše střeva. Němečtí vědci přišli na to, že když podají myším kurkumin, sníží se zánětlivost ve střevech a zesílí jim střevní stěna. Díky tomu se dostane méně bakterií mimo tento prostor (7).

Léčí rezistentní rakovinotvorné buňky

Často se stává, že rakovinné buňky se stanou rezistentní k chemoterapeutickým lékům. Konkrétně u rakoviny slinivky. Nyní ale výzkum na Novém Zélandu prokázal, že kurkumin je schopný zvrátit tuto odolnost rakovinných buněk na chemoterapii (8).

Volně přeloženo z T-nation.

Zdroj:

1. Zhou H, Beevers CS, Huang S. The Targets of Curcumin. Curr Drug Targets 2010.

2. Belcaro G, Cesarone MR, Dugall M, et al. Product-evaluation registry of Meriva, a curcumin-phosphatidylcholine complex, for the complementary management of osteoarthritis. Panminerva Medica 2010;52:55-62.

3. Hanai H, Iida T, Takeuchi K, et al. Curcumin Maintenance Therapy for Ulcerative Colitis: Randomized, Multicenter, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Clinical Gastroenterology and Hepatology 2006;4:1502-1506.

4. Baum L, Lam CWK, Cheung S, et al. Six-month randomized, placebo-controlled, double-blind, pilot clinical trial of curcumin in patients with Alzheimer disease. Journal of clinical psychopharmacology 2008;28:110-113.

5. Rungseesantivanon S, Thenchaisri N, Ruangvejvorachai P, Patumraj S. Curcumin supplementation could improve diabetes-induced endothelial dysfunction associated with decreased vascular superoxide production and PKC inhibition. BMC Complement Altern Med 2010;10:57.

6. Wei S, Xu H, Xia D, Zhao R. Curcumin attenuates the effects of transport stress on serum cortisol concentration, hippocampal NO production, and BDNF expression in the pig. Domestic animal endocrinology 2010;39:231-239.

7. Bereswill S, Muoz M, Fischer A, et al. Anti-inflammatory effects of resveratrol, curcumin and simvastatin in acute small intestinal inflammation. PloS one 2010;5:e15099-e15099.

8. Li Y, Revalde JL, Reid G, Paxton JW. Modulatory effects of curcumin on multi-drug resistance-associated protein 5 in pancreatic cancer cells. Cancer Chemother Pharmacol 2010.

9. Ahmed T, Pathak R, Mustafa M, et al. Ameliorating effect of N-acetylcysteine and curcumin on pesticide-induced oxidative DNA damage in human peripheral blood mononuclear cells. Environ Monit Assess 2010.

10. Jang E-M, Choi M-S, Jung U, et al. Beneficial effects of curcumin on hyperlipidemia and insulin resistance in high-fat-fed hamsters. Metabolism, clinical and experimental 2008;57:1576-1583.

11. Smith S. The animal fatty acid synthase: one gene, one polypeptide, seven enzymes. The FASEB Journal 1994;8:1248-1259.

12. Ejaz A, Wu D, Kwan P, Meydani M. Curcumin Inhibits Adipogenesis in 3T3-L1 Adipocytes and Angiogenesis and Obesity in C57/BL Mice. The Journal of Nutrition 2009;139:919-925.

13. Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta medica 1998;64:353-356.

Zpět