Základní charakteristika vitaminu C:

  • Lidské tělo si vitamin C neumí vyrobit (člověk má tento "genetický defekt" a proto organismus není schopen sám vytvářet vitamín C). Je sice nejznámější, ale také nejvíce podcenovaný vitamin).
  • Vitamin C je někdy nazýván "králem vitamínů", protože jeho potřeba činní až 80% denní potřeby všech vitamínů.
  • Zcela zásadní záležitost. Denní konzumace vitamínu v podobě citronů apod. sanuje pouze klinické příznaky kurdějí. Pro jeho správnou funkci je třeba minimálně 1,5-2 g denně. Kyselina askorbová je vlastně "buněčný cement", který pomáhá udržet tělo dohromady, a kromě toho, se účastní více než tři sta známých enzymových procesů, pro které vitamin C je nezbytný pro zdravé fungování.
  • V případě nemoci je vhodné udělat dle pana Tuharského "toleranční test", a podle něj pak brát potřebné množství vitaminu C. Peter Tuharský používá v naléhavých případech dávky i co čtvrt, nebo půl hodiny.
  • Vstřebatelnost vitaminu C je 16-18%. Proto pokud nechcete polykat tuny prášků, je lepší si zajistit liposomální podobu vitamínu C, kde se vstřebatelnost pohybuje od 80-98%. Např. výrobky produktové řady Larme (larme.cz).
  • Liposomální podoba vitamínu C je zcela odlišná od klasické patákové podoby vitaminu C. Při této moderní výrobě je použita nanotechnologie, která zabezpečí vysokou vstřebatelnost a transport do všech částí těla, s případným postupným uvolňováním.
  • V poslední době jsou uvolňovány informace o důležitosti vitamínu C, jako např. jeho intravenózní použití při rakoviny. Viz články v oddíle "Obecné studie a články".

Veškeré informace o vitamínu C je možné si přečíst ve vynikající knize od Petera Tuhárského "Vitamin C - mega- askorbická liečba - zabudnutý poklad". Další zdroj informací od Petera Tuhárského je v relacích na rádiu "Slobodný vysielač" :

21.05.2013 Zabudnutý poklad - VITAMÍN C - 1. část
26.06.2013 Zabudnutý poklad vitamín C - 2. část
23.07.2013 Zabudnutý poklad Vitamín C (rakovina) - 3. část

18.12.2013 Kolektívna imunita 3. - Peter Tuharsky

 

Anketa

Kolik denně konzumujete vitaminu C ?

Celkový počet hlasů: 943